- Wt lut 10, 2015 12:47 pm
#191
Dzień dobry, czy możecie mi polecić dobry przepis na pączki i chruściki ?
- Śr lut 11, 2015 3:02 pm
#198
Tak rewelacyjne przepisy są na blogach kwestia smaku lub moje wypieki. Te przepisy możesz brać w ciemno. Wszystkie się udają
- Cz lut 12, 2015 10:19 am
#200
Ja uwielbiam oponki serowe robi się je szybciej niż pączki są efektowne i niezwykle smaczne. Polecam.
Składniki:
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)
cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę, ocet i cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz. Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO!!!
Składniki:
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)
cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę, ocet i cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz. Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO!!!
- Cz lut 12, 2015 10:56 am
#201
Wielkie dzięki, jak tylko wrócę z pracy przystępuje do robienia pączków. Napiszę czy udały mi się.
- Pn lut 16, 2015 11:21 am
#206
Jeszcze raz wielkie dzięki za przepis. Tak wszystkim smakowały, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nie dodałam tylko spirytusu do oleju, ale chyba nic się nie stało, bo wyszły mi idealne i bardzo smaczne.
magda_n napisał(a):Ja uwielbiam oponki serowe robi się je szybciej niż pączki są efektowne i niezwykle smaczne. Polecam.
Składniki:
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)
cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę, ocet i cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz. Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO!!!
Jeszcze raz wielkie dzięki za przepis. Tak wszystkim smakowały, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nie dodałam tylko spirytusu do oleju, ale chyba nic się nie stało, bo wyszły mi idealne i bardzo smaczne.