Dni Alergii i nietolerancji pokarmowej - relacja naszej klubowiczki z Warszawy

Przyznajcie sama nazwa brzmi odpychająco. Alergia nie kojarzy się z niczym przyjemnym, dotyka na co dzień wiele osób. Jednak jest to temat coraz bardziej powszechny, dyskusyjny, bliski niejednej kobiecie w ciąży i młodej mamie. Przykładamy coraz większą wagę do tego co jemy. Szczególnie ważny dla mnie był temat częstej nietolerancji pokarmowej. Postanowiłam więc spędzić dwa dni w otoczeniu specjalistów, firm, osób takich jak ja.
Wchodząc poczułam się wyjątkowo, jest to jedyne takie wydarzenie w Polsce. O wyjątkowości świadczyła bogata oferta wystawców, różnorodność przedstawienia tematu alergii, wysokie merytorycznie zaplecze: warsztaty i prelekcje. Targi odwiedziło mnóstwo ciekawych gości.
Na to wydarzenie przybyli również sami zainteresowani rodzice z dziećmi. Moim zdaniem duża odwaga, ponieważ panował ogromny tłok przy stanowiskach, intensywność warsztatów nie pozwalała szybko przemieszczać się i znieść wykłady z dzieckiem.
Świetnym i widowiskowym pomysłem był warsztat kulinarny prowadzony przez Katarzynę Jankowską (autorka bloga "Mama alergika gotuje"). Bardzo dynamiczny, interesujący i smaczny. Nie dziwię się teraz dlaczego kilka dni przed rozpoczęciem "Dni Alergika…" zabrakło na niego miejsc. Wszystkie warsztaty kulinarne budziły olbrzymie zainteresowanie. Niewątpliwie to co każda z nas chciała zaczerpnąć z prezentacji to wiedza na temat jak zdrowo, smacznie, szybko, a przede wszystkim używając produktów, które nie zawierają alergenów, zrobić swojej rodzinie pyszny, zdrowy posiłek. Dla mnie ważne były także cena i dostępność tych produktów na polskim rynku. Do zdrowego stylu życia i odżywiania przekonał mnie kolejny wykład prowadzony przez Reni Jusis (ekomama.pl). Przedstawiła praktyczne sposoby jak żyć zdrowo, dbać o środowisko, a także jak naturalnie dbać o swój i dziecka organizm.
Przechodząc między stoiskami można było spróbować wielu produktów bez dodatku cukru, bez laktozy, bez glutenu. Wszędzie BEZ BEZ BEZ! Chęć posmakowania była ogromna. Wszystko ciekawe w smaku, świeże, zdrowe i nie wywołujące reakcji alergicznej. Tłum przy stoiskach nie pozwolił mi skosztować wielu produktów, zapytać o ceny, a także zamienić z wystawcą kilka słów na temat prozdrowotności jego wyrobów. Jeśli komuś to się udało, był na pewno wielkim szczęściarzem!
Widać, że temat jest bardzo popularny, cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Słusznie rozbito to wydarzenie na dwa dni.
Organizatorzy tu apel do WAS chcemy jeszcze, jeszcze, jeszcze! Mam osobiście ogromny niedosyt. Jestem przekonana, że dla każdej mamy stykającej się codziennie z alergią były to niesamowite dni. Osobiście zostałam przekonana do bycia EKOMAMĄ, spróbowania zdrowej żywności oraz co najważniejsze otrzymałam wiele rzetelnych i merytorycznych odpowiedzi na temat alergii. Polecam to wydarzenie – śledźcie stronę: www.dnialergii.pl